27 Temmuz 2011 Çarşamba

2 FARKLI PATLICAN SALATASI

Yazın patlıcanı çok seviyorum, hele de salatasında yada Mükü'nün yemeğinde olduğu gibi közlenmiş haline baylıyorum... Bu sebeple tam da patlıcan zamanında size 2 salata tarifi vermek istiyorum..

3 tane büyük patlıcan
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 adet sivri biber (ince doğranmış çarliston da olabilir, ama sivri biberin hafif acısı çok yakışıyor)
2 adet irice domates
Maydanoz
Zeytinyağı, tuz ve limon suyu
Öncelikle patlıcanları mümkünse mangalda, mümkün değilse ocakta (ki uzmanlar bu ikisini de önermiyor ama napiim böyle çok lezzetli oluyor bu meret) son çare olarak fırında közlüyorum. Mükü'nün yemeğinde anlattığım gibi suya değdirmeden ve patlıcanın kendi suyunu ezeceğimiz kabın içine akıtarak güzelce kabuklarını soyuyorum. Bıçakla 1-2 parmak genişliğinde kesip kararmaması için 1/2 limon suyu ilave edip çatalla eziyorum. Ayrı bir kapta kuru soğanı yemekliğin yarısı kadar küçüklükte küp küp doğruyorum. Biraz tuz serpip iyice mıncıklayarak tüm stresimi atıyorum. Üzerine küçük küp küp doğradığım domatesleri, ince ince doğradığım biberleri ve incecik kıyılmış 5-10 dal maydanozu ilave ediyorum. En son patlıcanları ilave edip, zeytinyağı, biraz daha limon suyu ve tuzunu ayarlayıp çatal yardımıyla güzelce karıştırıyorum.

2. olarak da daha basit bir tarif vereceğim.
2-3 adet büyük boy közlenmiş patlıcan
2-3 diş sarımsak
Tuz, limon suyu ve zeytinyağı
Közlenip soyulmuş patlıcanları bıçakla 1-2 parmak kalınlığında kesip biraz limon suyu ilave edip çatalla eziyorum. İçine ezilmiş sarımsak, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip yine çatal yardımıyla karıştırıyorum. İnanılmaz hafif bir salata oluyor.

Hiç yorum yok: