2 Ağustos 2011 Salı

MÜSTEHCEN TAVUK ;-)

Fırın torbaları bu kadar revaçta olmadan çoook önce annem fırın torbasında tavuk ve balık yapardı.. İnanılmaz hafif ve bir o kadar da lezzetli olurdu. Fırında olmasına rağmen biz hiç "fırında tavuk" dememişizdir, bizim için adı "poşette tavuk"tu, poşetin müstehcenlikle anıldığı tarihlerden bu yana da adı "müstehcen tavuk" olarak kaldı.
Artık fırın poşetlerini bilemeyen kalmadı, bazı markalar da hazır baharat karışımlarıyla birlikte tek tek satışa çıkardılar. Bir kere deneyeyim dedim ama ı-ıhh evde yapılanın tadına yaklaşamadı bile.. Bu sebeple sizlerle de paylaşmaya karar verdim.

5-6 adet tavuk but,
kişi başı 2-3 adet ufak patates (ufak bulamazsanız irice 3 patatesi 4'e bölebilirsiniz)
yine kişi başı 1-2 adet küçük kuru soğan (soğanları göbeğinden enlemesine yarıya kadar kesin böylece içleri de pişecektir)(arpaçık soğanı da kullanabilirsiniz)
4-5 adet çarliston biber (sivri biber lezzetli fakat diğerleri pişmeden yanıveriyor)
1-2 adet 2 cm uzunlukta kesilmiş havuç (havucunuz genişse ortadan da bölebilirsiniz)
Tuz, karabiber, muhakkak kekik ve isteğe göre kırmızı pul biber (dilerseniz köri de çok yakışıyor)
1 tatlı kaşığından az un

Tavukları güzelce yıkayıp (ben bazılarının derilerini de çıkartıyorum ama çıkartmazsanız derileri de çıtır çıtır kızarıyor) büyükçe bir kabın içine alıyorum. Sebzelerimi de ayıklayıp yıkayıp aynı kaba ilave ediyorum. Mümkünse öncelikle süzülmelerini bekleyin çünkü baharatları ilave edince suyuyla birlikte akıp kabın dibinde kalıyor.
Bu arada eklemek istediğim bir not; benim annem içine domates koymazdı, dolayısıyla sulanmadığı için çıtır çıtır kızarırdı, fakat kayınpederim içine domates de ilave ediyor o zaman hafif sulu yemek havasında oluyor fakat pek kızarmıyor.
Baharatları ilave ettikten sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırıyorum. Fırın poşetinin içine bir tutam unu döküp poşetin ağzını elimle kapatıp unun poşetin her tarafına bulaşmasını sağlıyorum. Böylece pişen malzemeler poşete yapışmıyor. Tavukları ve sebzeleri de ilave ettikten sonra poşetin ağzını kapatıp üzerinde çatalla 3-4 delik açıyorum ki buharı çıksın ve poşeti patlatmasın. Fırında 180 C'de 1 saat 15 dk yada pişene kadar bırakıyorum. O pişerken bende pilavımı ve salatamı hazırlıyorum, başında beklemeye gerek olmadığından zaman kazandırıyor...

Hiç yorum yok: