Tariflerim birikti, artık sabırla kapansa da bu yazıyı yazacağım dedim, bakalım ne kadar dayanabileceğim :-)
Ispanak bizde çok sevilir, kışın annem her hafta mutlaka bir tencere ıspanak yemeği pişirir, arada da daha önce tarifini yayınladığım çiğ ıspanaktan börek yapılır. Ancak ıspanağın en özel hali birazdan tarifini vereceğim bu yemektir bence, çünkü çok farklı ve pek sık yapamıyoruz. Sebebi bu yemeği yapabilmek için köklerindeki kırmızı bölümü fazlaca olan ıspanaklardan bulup almanız gerekmesi... Bu yemeği annem, ben Balıkesir'de okurken Zişan Teyze'den (Allah rahmet eylesin) öğrenmişti.
İhtiyacımız olanlar,
1 kg. ıspanağın kökleri
1 adet orta boy soğan
100 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
Tuz, kırmızı biber
Ispanağı normal ayıklarken kök kısmından yarım cm. kadar kesip yaprakları kullanırız, fakat bu yemekte sadece köklerini kullanıyorum. Tepelerindeki kısmı yaprakları ayrılmayacak şekilde kesiyorum. Kökten aşağıya yaklaşık 1,5 cm. kırmızımsı kısmı alıyorum. Yaprakları yemek yada börek için ayıklıyorum. Kökleri çok iyi yıkamalısınız, ıspanağın yapraklarından daha fazla kum kalıyor köklerinde ve daha da zor temizleniyor.
Ispanak kökleri tencerede :-) |
Pişen ıspanak kökleri |
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder