20 Nisan 2013 Cumartesi

TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ

Çok oldu biliyorum ama bilgisayarımın azizliğine uğradım, artık beni değiştir diyor ama ben ayrılamıyorum kendisinden. Bilgisayarım 5-10 dk. da bir kapanıyor, ikinci yada üçüncü kapanışında sinirlenip açmıyorum. 3 kere tamire götürdük ama durum hala aynı  :-((
Tariflerim birikti, artık sabırla kapansa da bu yazıyı yazacağım dedim, bakalım ne kadar dayanabileceğim :-)

Ispanak bizde çok sevilir, kışın annem her hafta mutlaka bir tencere ıspanak yemeği pişirir, arada da daha önce tarifini yayınladığım çiğ ıspanaktan börek yapılır. Ancak ıspanağın en özel hali birazdan tarifini vereceğim bu yemektir bence, çünkü çok farklı ve pek sık yapamıyoruz. Sebebi bu yemeği yapabilmek için köklerindeki kırmızı bölümü fazlaca olan ıspanaklardan bulup almanız gerekmesi... Bu yemeği annem, ben Balıkesir'de okurken Zişan Teyze'den (Allah rahmet eylesin) öğrenmişti.
İhtiyacımız olanlar,
1 kg. ıspanağın kökleri
1 adet orta boy soğan
100 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
Tuz, kırmızı biber
Ispanağı normal ayıklarken kök kısmından yarım cm. kadar kesip yaprakları kullanırız, fakat bu yemekte sadece köklerini kullanıyorum. Tepelerindeki kısmı yaprakları ayrılmayacak şekilde kesiyorum. Kökten aşağıya yaklaşık 1,5 cm. kırmızımsı kısmı alıyorum. Yaprakları yemek yada börek için ayıklıyorum. Kökleri çok iyi yıkamalısınız, ıspanağın yapraklarından daha fazla kum kalıyor köklerinde ve daha da zor temizleniyor.
Ispanak Kökü
Ispanak kökleri tencerede :-)
Pişen ıspanak kökleri
Ama inanın bu uğraşa değiyor. Tencereye yağ koyup yemeklik doğradığım soğanları ilave ediyorum. Biraz yumuşayınca kıymayı ilave edip kavuruyorum. Ispanak kökleri çok kalın ise 2'ye veya 4'e bölüp tencereye alıyorum. Suyunu ilave edip pişiriyorum. İndireceğime yakın 1 yumurta sarısına 1 limonun suyunu sıkıp çatal yardımıyla çırpıyorum. Yemeğin suyundan biraz alıp yumurtalara ilave edip ılıtıyorum. Sonrasında yavaşça ve dikkatlice yumurtaları tencereye döküyorum, bu arada bir elinizle de hemen yemeğinizi karıştırmalısınız yoksa yumurtalar omlet gibi pişiyor. Benim yemeğimin suyu az geldi, siz biraz daha sulu yapabilirsiniz. Ayrıca bir tanıdığımdan bu şekilde fakat daha fazla suyla pişridiklerini ve ıspanak kökü çorbası olarak tükettiklerini öğrendim. Bu da denenebilir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: