5 Şubat 2013 Salı

BEBEKLERDE GAZ SANCISINI GİDERMENİN YOLLARI

Bir süredir oğluşumla birlikte öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyordum, bugüneymiş kısmet.

Bu etiket altında paylaşacaklarım sadece ve sadece doktorumuzdan, ailemden ve çevremden öğrenip sentezleyip, kendimde ve oğluşumda uyguladıklarımdır. Ben doktor yada bu konuda eğitim almış biri değilim, bu sebeple lütfen buradaki önerileri kendi mantık süzgecinizden geçirmeden ve doktorunuza danışmadan uygulamayınız. Bu konuda sorumluluk alamayacağımı önemle ve özellikle belirtmek isterim.

Benim oğluşum çok gazlı bir bebek değildi. Doktorumuz hastaneden çıkmadan mutlaka elimizin altında olması gereken ilaçların listesini vermişti. Göbek kordonu bakımı için solüsyon, gaz için ilaç, burun ve göz temizliği için serumfizyolojik ampulleri falan. İlk 3 ay gaz yapacağını düşündüğüm çiğ soğan, çiğ sarımsak, fasulye, salatalık gibi gıdaları yediğimde çok ağladığı zamanlar günde en fazla 3 kere olmak üzere gaz ilacı veriyordum. 3. ayından itibaren hem bebişim biraz daha rahatladı, hem ben onun dilinden anlamaya başladım hayatımız daha kolaylaştı. Bu noktada da ne kadar bebek için olsa da sonuçta ilaç düşüncesiyle gaz ilacı vermek yerine bazı akşamlar yatmadan önce özellikle patates püresi ve beşamel sosa çok yakışan muskattan (küçük hindistan cevizi) rendenin en ince tarafıyla rendeleyip çay kaşığının ucuyla toplamda 1 mercimek tanesini geçmeyecek kadar 1 tatlı kaşığı su veya yine o kadar sağdığım sütüm ile içiriyordum. Hemen arkasından minik bir geğirme geliyor ondan sonra da oğluşum rahat rahat uyuyordu. Şimdi bile sebze çorbasına brokoli, karnıbahar veya mercimek eklediğimde çorbasının içine yine mercimek tanesi kadar muskat rendeliyorum. Böylece bebeğim rahatlıyor bende çaresice onun sıkıntısını seyretmek zorunda kalmıyorum.

Yalnız çok önemli bir uyarım var bu konuda... Yaptığım bir araştırmada Muskat'ın rahatlatıcı hatta uyuşturucu etkisi olduğunu öğrendim. Bu sebeple muskatı mümkün olduğunca hergün vermeyin, vermeniz gerektiğinde de   günde 1 kere özellikle akşamları verirseniz rahat uyur.

Ben kendi yediklerimi, 6. aydan itibaren de kendimle beraber ona çorba yaptığım gıdaların da gaz yapıcı olup olmadıklarını kontrol ediyorum. Bir gün çorbasına brokoli eklediyseniz ertesi gün pazı ekleyin, sonraki gün mercimek koyun. Böylece her gün gaz yapıcı gıdalar almamış olur.

Bunun dışında bir arkadaşım kendi yediği gıdalara Kimyon ekerek gaz durumunu ortadan kaldırdığını anlatmıştı. Ben zaten Kimyonu severek tüketirim, özellikle sabah kahvaltısında yumurta üzerine, patates salatasında mutlaka kullanırım. Ancak bebeğimin gazı üzerinde etkisine çok dikkat etmedim açıkçası, ama denemekte fayda var.

Hiç yorum yok: