Geçenlerde fark ettim ki ben hiç tatlı tarifi yayınlamamışım. Üstelik tatlıya bayılırım...
Bu tatlıyı annemde (kayınvalidem) yemiştim. Şerbetli olmasına rağmen hem hafif hemde kıyır kıyır oluyor. Anneme adını sordum tatlının "Bahar'ın Tatlısı" dedi. Meğer komşusu Bahar'dan öğrenmiş, bu sebeple tatlının adı Bahar'ın Tatlısı kaldı.
Annemden geldikten sonra bende yaptım, hatta bir seferinde teyzoşuma götürdüm bu tatlıdan. Herkes çok sevdi, teyzemin komşusuna da nasip olmuş benden tarifini isteyip bayram için yapmıştı. Geçenlerde yemeğe gelecek misafirlerimiz için yaptım. Fakat evde şeker az kalmış baktık şerbetine yetişmeyecek, babam "ben dışarı çıkacağım alır gelirim" dedi. Markete gidince de şekeri alırken evi arayıp indirimde olandan mı bundan mı alayım diye sordu bende "pahalısını al misafir için tatlı yapıyoruz aksilik olmasın" dedim. İyi halt ettim :-(( Şerbeti kaynattım, ılınmaya bıraktım. Tatlı da pişti, tatlı sıcakken şerbeti döktüm, herşey yolunda fakat aradan 2 saat geçmeden tatlı şekerlenmeye başladı, misafirler gelip yemeği yiyene kadar şeker tamamen kristalize olmuş tatlılar tepsiye yapışmıştı. Neyse kibarlıklarından yine de beğendiler.
2 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket margarin (250 gr.)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İrmik
Şerbeti için;
4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
limon suyu
Öncelikle şerbetini kaynatıyorum. Bu tatlının özelliklerinden biri soğuk şerbetin sıcak tatlının üzerine dökülmesi. Şerbet kaynayıp kıvam aldıktan sonra birkaç damla limon suyu damlatıyoruz. Ama benim gibi şanssızsanız şerbet yine de şekerleniyor :-((
Gelelim hamurumuza, irmik hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyorum. Hamurdan iri misket büyüklüğünde parçalar koparıp elimle iki ucu sivri ortası tombik bir şekil veriyorum. Yayvan bir tabağa bolca irmik döküyorum ve şekil verdiğim hamurların her tarafını irmiğe buladıktan sonra tepsiye 1'er parmak aralıklarla diziyorum, çünkü pişerken kabarıyorlar yapışmamaları için aralık bırakmak şart. Bu arada tepsiyi yağlamanıza yada pişirme kağıdı sermenize gerek yok hem yapışmıyor hemde şerbeti tatlı fırından çıkar çıkmaz tepsideyken dökeceğimiz için yağlı kağıt kullanışlı olmayacaktır. Fırın ısısı yada zaman veremiyorum, ancak 160-170 C ısı yeterli olacaktır. Tatlıların altı hafif kahverengileşirse yani iyi pişerse (yanmamak şartıyla tabii) daha da lezzetli oluyor. Tatlılar piştikten sonra fırından çıkarıp soğumuş şerbeti kepçe yardımıyla üzerlerinde gezdirerek döküyorum. Daha sonra tepsiyi kapatmış olduğum fırına tekrar sürüp fırının ısısıyla şerbeti daha iyi çekmesini sağlıyorum.
Tam ölçüden normal fırın tepsisi+mini fırın tepsisi kadar tatlı çıkıyor. Başka bir değişle 2 midi fırın tepsisi kadar tatlı oluyor ve ne zaman yapsam bu tatlı bizim evde 3.günü göremiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder