Ben Balıkesir'de okumadan önce sadece Kayseri Mantısını bilirdik. Balıkesir'de Ekmek fırınında mantı gibi kapatılmış,içi boş fakat pişirilmiş hamurlar görünce annem merak edip sormuş. Düğün Mantısı demişler, annem daha da meraklanıp tarifini istemiş. Sonrasında tarifi komşulardan da netleştirip bizde yapmaya başladık. Evlendikten sonra da eşimim annesinden nohutlu ve patates püreli mantı yapıldığını da öğrendik. Onlar da Bilecik'te Kayseri Mantısı gibi yapıp, hamurların içine kıyma yerine haşlanmış nohut püresi veya haşlanmış patates püresi koyup kapatıyorlar. Pişirme şekli Kayseri Mantısı gibi. Fakat bizim damak tadımız bir türlü nohutlu ve patateslisine alışamadı. Bizde annemin (kayınvalidem) gönderdiği mantıları Balıkesir usulü pişirmeyi denedik, gayet de güzel oldu.. Umarım sizde de fikir verir,
1 kg. Mantı (içi boş düğün mantısı, nohutlu veya patates dolgulu mantı, elinizde ne varsa)
2 litre tavuk suyu
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
400 gr. yoğurt
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, kırmızı pul biber
Maydanoz
Mantıyı fırına sığacak fakat mantıları tam alacak büyüklükte bir tepsiye diziyoruz. Aralarına haşlanmış nohut serpiştiriyoruz. Üzerine sıcak tavuk suyunu gezdirip mantıların tavuk suyunu çekmesi için 10 dk. kadar 180 C ısıtılmış fırına koyuyoruz. Fırından çıkarıp tüm mantıların ıslanmış olduğundan emin olunca haşlanıp irice didiklenmiş tavuk etlerini serpiştiriyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt üzerine de pul biberle kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz. En son ince kıyılmış maydanoz serpip servis yapıyoruz. Maydanoz sevmiyorsanız nane de serpebilirsiniz.
1 yorum:
lezzet deposu olmuş bu :)
ellerine sağlık
Yorum Gönder