Eskiden inek sütü kokardı bana, bu sebeple annem hiç istememesine rağmen kutu sütlerden almaya başladı. Ancak oğluşuma hamile kaldığımdan beri eve neredeyse hazır hiçbir ürün girmiyor. Hamileliğim boyunca her gün mutlaka 2 su bardağı süt içtim. Mahallemize gelen bir sütçüden alıyoruz, hatta bu sayede yoğurt da mayalamayı öğrendim. Üstelik ev yoğurdu sağlıklı olmasının yanında çok daha lezzetli oluyor.
Ancak arada kazalar da olmuyor değil. İlk yaptığım yoğurtlarda tutmayan yada çok ekşi olanları, sütten de 3-4 günden sonra tekrar kaynatmazsanız ekşiyip bozulanı tekrar kaynayıp kesilmesini sağlıyorum. Derin bir plastik kabın üzerine tel süzgeç koyup üzerine 2 kat kağıt havlu serip kesilen sütün süzülmesini sağlıyorum. Süzüldükten sonra hemen kullanabilirsiniz. Kullanmayacaksanız biraz tuz serpip güzelce karıştırın ve hava almayacak şekilde mümkünse vakumlu kaplarda saklayın.
Ben yaptığım lor'u börek içine yada salata olarak değerlendiriyorum. Böreği hemen herkesi biliyor,tepsi böreğine beyaz peynir yerine lor peyniri, içine maydanoz ve dereotu ile kullanabilirsiniz.
Salatanın tarifi ise;
1,5 su bardağı lor peyniri
1 domates
1-2 çarliston biber
6-8 dal maydanoz
6-8 dal dereotu
Biraz limon suyu
Biraz zeytinyağı
Biraz tuz ve kırmızı pul biber
Lor peynirinin içine küp doğranmış domates (bu mevsimde 4'e veya 6'ya bölünmüş çeri domates ile de yapabilirsiniz), ince doğranmış çarliston biber, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ezmeden çatalla karıştırıyorum. Tuz, pul biber, limon suyu ve zeytinyağı ile tatlandırıp servis yapıyorum. Akşam yemeklerinde, çay saatinde hatta tek başına bir öğün olarak bile çok güzel gidiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder