Daha önce bahsetmiştim, annem Trabzonlu babam ise Arnavut'tur. Ancak annemde benim gibi (sanırım bu özelliğimi ondan almışım) değişik şeyler tatmaya ve onları evde yapmaya bayılır. Bu böreği Yengem yapardı, cumartesi gününden "yarın pırasalı börek yapacağım, hep beraber yeriz" diye hepimizi organize ederdi. Pazar günü kahvaltı hafif geçiştirilir, midede börek için yer bırakılırdı. Öğleden sonra yengemlere gittiğimizde bizi mis gibi börek kokusu karşılardı. Hemen hemen 10-12 kişi oluverirdik. Davul fırını bilirseniz onun koca koca iki tepsisi ile börek pişmiş yanına mutlaka ayran ile akşam üzeri sofraya oturulurdu. Hepimiz de çok keyif alırdık.
Sonra annem öğrendi yengemden böreği, çok da güzel yapıyor. Ama yaşlılıktan dem vurup eskisi kadar sık yaptıramayınca anladım ki iş başa düştü.. Anneme sora sora ilk defa bu böreği tamamen kendi başıma yaptım. Biraz yağını fazla kaçırmışım onun dışında umut vaadediciydi :-) Bende bu lezzeti paylaşmak istedim.
Detayları aşağıda;
Öncelikle malzemeler,
Hamuru için:
1 kg. un + birazda açmak için un gerekiyor
1.5-2 su bardağı su (bunu hamurunuzun durumuna göre kendiniz ayarlamalısınız)
1/2 kahve fincanı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
Hamurları açmak için 2 avuç kadar nişasta (un ile karıştırarak kullanacağız)
İçi için:
1 kg. pırasa
1/2 su bardağı kadar sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Ayrıca erittiğimiz 125 gr. margarinin içine 3/4 su bardağı sıvı yağ ekleyip kenara alıyoruz.
Hamuru kulak memesi kıvamında yoğurup üzerini nemli bir bez ile kapatıp dinlendiriyorum. Önceden ayıklayıp 1 cm. genişliğinde (kalın olanları ikiye, çok kalın olanları ise dörde bölerek kullanıyorum) doğruyorum. Tavaya yağı alıp önce salçaların kokusu çıkana kadar hafifçe kavuruyorum. Ben bu tip kavurma işlerini teflon vok tavada yapıyorum. Hem daha az yağ kullanıyorum, hemde rahat karıştırıyorum. Pırasaları tavaya alıp tuzunu ilave ediyorum. Ara ara karıştırıp kavuruyorum. Çok pişmesine gerek yok çünkü zaten böreğin içinde de pişecekler. Pişen pırsaları ocaktan alıp soğumaya bıraktım.
Dinlenen hamurdan bezeler yapmaya başladım. Ben tepsim çok büyük olduğundan bezeleri de iri iri ayırdım, 21 beze oldu. Normali alta 13 üste 12 yufka olması, benimki alta 11 üste 10 yufka oldu. Ama çok da kötü olmadı. Bezeleri ayırırken dikkat etmeniz gerek nokta 4 adet bezenin diğerlerinden çok az daha büyük olması. Bunları alt ve üst grup yufkaların ilk ve son katlarını oluşturacaklar.
Yaklaşık 2 avuç unu aynı miktarda nişasta ile karıştırın. Bunu yufkaları açmak için kullanacağız. Bu böreğin en güzel yanlarından biri yufkaların en fazla düz yemek tabağı kadar açılması ve düzgün olma mecburiyetinin olmaması. Benim gibi acemiler için ideal :-))
Gelelim bezelerimize, ilk bezeyi açmak için un ve nişasta karışımını serpip servis tabağından biraz büyücek açtım. Üzerini 1-2 çorba kaşığı eritmiş olduğum margarin ve sıvı yağ karışımı ile yağladım. İkinci bezeyi de yaklaşık aynı büyüklükte açıp üzerine koydum, (hamurları üst üste koyduğunuzda aralarında hava baloncukları oluyor, onları hiç bozmayın böylece böreğiniz kat kat ayrılacak) onu da aynı şekilde yağladım. 11 beze bitene kadar bu şekilde devam ettim. Son katı da aynı şekilde yağlayıp yufkaların tamamını tutup elimle ortadan kenara doğru açtım. Fırın tepsisini yağlayıp açtığım yufkaları en alttaki üste gelecek şekilde tepsiye alıp yerleştirdim. Tepsiyi yağlarken mümkün olduğunca az yağ kullanmanızı önemle tavsiye ederim, çünkü hem katların arasını yağlıyoruz hemde fırına koymadan önce üzerine yağ kızdırıp dökeceğiz. Hamurun kenarını da hafif kaldırdım ki içi yaydığım zaman kenarlardan yanmasın. Pişirdiğim pırasaları hamurun üzerine yayıp, diğer bezeleri açmaya koyuldum. Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde açıp üst üste koydum. Hamur grubunu bu sefer mermerin üzerinde elimle açtıktan sonra tepsideki börek içinin üzerine yaydım. Hamuru elinizle açarken bazı katlar delinecek, yırtılacak bunlara hiç takılmayın öylesi daha güzel oluyor.
Hamuru yaydıktan sonra alttaki hamur ile kenarlarını birleştirdim. Bu böreğin püf noktası fırına sürmeden önce üzerine kızdırmadan oldukça fazla ısıtarak dökeceğimiz yaklaşık yarım su bardağı zeytinyağı. Bu baklava yapanların da bildiği gibi kabarmasına yardımcı olacak ve üzerinin çok güzel kızarmasını sağlayacak. Tepsinin dikdörtgen olması sizi yanıltmasın, buda yeni yaptığım börek, bir öncekinde yağ döküldükten sonraki halini fotoğraflamamışım :-((
Bu böreğin yağı biraz fazla oldu, içine de kıymalı patatesli harç koymuştum, o da yağını verdi, yine de ertesi gün tamamen bitmişti :-))
Böreğimi sıcak fırına koydum, pişmesi yaklaşık 30-45 dk. pişiriyorum. Sonuçlar aşağıda...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder