10 Kasım 2012 Cumartesi

KOLAY İMAM BAYILDI

Bugün buzdolabımda kalan 3 adet patlıcanı ne yapayım diye düşünürken annemden öğrendiğim İmam Bayıldı'yı ise uzun zamandır yapmadığım geldi aklıma.. Hem akşama yemeğim olsun hemde tarifini paylaşayım dedim. İnternette araştırdığım kadarıyla herkes İmam Bayıldı'yı patlıcanlarını kızartarak karnıyarık gibi yapıyor. Eminim öylesi de güzel oluyordur ama yazın benim için kızartmalı yemekler çok ağır oluyor. Bu sebeple herşeyini çiğden hazırlayıp yaptığım bu tarif oldukça hafif oluyor. Bu sene zeytinyağlılar ve salatalar buzdolabımdan eksik olmadı, patlıcan biber kızartmasını ise 2 kere falan yaptım.. Ama aklımda Borane var, birkaç gün içinde yapıp onu da sizlerle paylaşırım.
Gelelim kolay İmam Bayıldı tarifimize;
3 adet orta boy patlıcan
1 adet büyücek kuru soğan (2-3 orta boy soğanda olabilir)
1 adet sivri biber (yoksa çarliston biber de işinizi görür)
1 büyük domates (evde kalmamıştı kayınvalıalidemin yaptığı salçadan koydum)
4 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber
Patlıcanları alacalı soyup 4'e böldüm, 3-4 parmak uzunluğunda doğrayıp tuzladım. Acı suyunun çıkmasını beklerken soğanı piyazlık, biber ve domatesi ise küçük küp şeklinde doğradım. Patlıcanları süzüp tekrar suya koydum 5 dk. kadar beklettim. Soğanları tencerete alıp biraz tuz ile ovup yumuşamasını sağladım. Üzerine doğranmış biber ve domatesleri ilave ettim. Salça kullanacaksanız bu aşamada koymanız lazım. Tüm malzemeyi karıştırdım. Süzüp fazla suyunu sıktığım patlıcanları da ilave ettim, hepsini güzelce harmanladım. Tencereye yerleştirdim, üzerine sarımsakların 3'ünü 2'ye bölerek birini de kokusunu iyice versin diye küçük küçük doğradım. En son şeker, tuz ve kararbiberini ekip, kıyılmış maydanoz, zeytinyağı ve pişmesini sağlayacak kadar su ilave ederek ocağa aldım. Şu anda nefis kokular geliyor mutfaktan.

Hiç yorum yok: