25 Ekim 2012 Perşembe

ÇERKEZ TAVUĞU

Benim çok sevdiğim bir meze/salatadır. Annem ve Süheyla Ablam inanılmaz güzel yapıyorlar, bu benim ilk denemem.. Onlarınki kadar mükemmel olmadı ama ilk sefer için de gayet iyiydi :-))  Çerkezlerde bu başlı başına bir yemek olarak sofraya geliyor, görümcemin eşi Çerkez, birkez de ondan bunu yeme fırsatım oldu ancak yapılışı da bundan daha farklı.. Farklarını da yeri geldikçe yazmaya çalışacağım. Yapımı çok zor değil fakat hazırlığı biraz uzun sürüyor.
Bizim tarifimiz şöyle,
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
2,5-3 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 avuç dövülmüş ceviz içi
3 dilim bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
Biraz zeytinyağı, tuz, pul biber
Zeytinyağında cevizleri hafifçe çevirerek başlayın. Fazla yanmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. İçine salçayı ilave edip kokusunun çıkmasını sağlayın. Bu noktada kırmızı pul biberini ekleyin. Tavuk suyunu da ilave edip kaynamasını sağlayın. Suyu kaynayınca içine ufaladığınız ekmek içlerini ekleyip pişirmeye başlayın.
Çerkez usulünde ise, mümkünse ceviz yağında cevizler çevriliyor, salça kullanılmıyor ve bayat ekmek içi yerine özel olarak pişirilen mısır ekmeği ufalanıp kullanılıyor. Çerkezlere özel benim bildiğim kadarıyla (başka baharatlarda ilave ediliyor olabilir emin değilim) ceviz, bol tuz, bol sarımsak ve kişnişin birlikte ezilerek macun kıvamına getirilmesi ile yapılan Çerkez Tuzu adı verdikleri çok tuzlu ama inanılmaz lezzetli bir çeşniden katıyorlar içine, ayrıca tuz ilave etmeye de gerek kalmıyor...
Dönelim ocakta pişen malzemelerimize, İnce ince didiklediğiniz tavuk etlerini de pişen karışıma ilave edin. Ocaktan almadan 1 dk önce dövülmüş sarımsakları ve tuzunu ekleyin, karıştırıp ocağın altını kapatın.
Servis tabağına alıp üzerini haşlanmış tavuk parçaları ile süsleyin, yine zeytinyağını tavada hafifçe ısıtıp içine pul biber ile renklendirip üzerine gezdirin.


Hiç yorum yok: