25 Ekim 2012 Perşembe

BRIÇKA YADA PIRASALI KEK DİYEBİLİRİZ...

Annem İstanbul doğumlu olmasına rağmen anneannem ve dedem Trabzonlu'dur. Bu sebeple annem kendisini Trabzonlu olarak tanıtır, babam ise Arnavut'tur. Ancak yemek söz konusu olduğunda annem her yöreye ait seçme yemeklerden oluşan muhteşem bir repertuara sahiptir. Bugün bahsedeceğim Bırıçka (umarım doğru yazıyorumdur) Arnavutlara özgüdür. Pıraslı kek de diyebileceğimiz Bırıçka için malzemeler;
1 kg. Pırasa
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr. margarin
1,5 - 2 su bardağı un
1 çay kaşığı kadar kabartma tozu
Damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber


Margarini tavaya alıp salçaları birazcık kavuruyoruz. Yarım veya kalınsa 4'e bölüp 1 cm. boyunda doğranmış pırasaları ilave edip pişmesine yakın ocağı kapatıyoruz, çünkü fırında da pişmeye devam edecekler. Pırasalar ılındıktan sonra üzerlerine yoğurt, sıvı yağ, yumurta, un (unu kontrollü koymanızda fayda var, kıvamı mücver kıvamından biraz daha katıca olacak), kabartma tozu, tuz ve pul biber ilave edip karıştırıyoruz. Yağlanmış tepsiye 1 karmak kalınlığında yayıp elimizi su ile ıslatarak üzerini düzleştiriyoruz. Ben Midi fırın tepsisinde yaptım çok ince oldu, mini fırın tepsisi veya benzer ebattaki bir cam tepsi işinizi görecektir. Üzerine çörek otu serpip fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Piştiğini kek yöntemiyle, kürdan veya bıçak batırıp temiz çıktığında anlıyoruz. Ilık ve soğuk servis yapılabilir.

Pırasa yemeyenlerin bile seveceklerine inandığım bir tariftir. Afiyet olsun

Hiç yorum yok: