2 Ocak 2013 Çarşamba

FAVA

Yeni yılın hepimize öncelikle hayırlı ve sağlıklı sonrasında da kalbimizden geçen en güzel şeyleri getirmesini dilerim.
Ben bu sene özene bözene hazırladığımız sofraya rağmen Yılbaşından pek bişey anlamadım, her akşamki kadro annem, babam ve ben vardık yemekte. Eşim çalışıyordu o da 23.30'da katılabildi bize. Oğluşum ise gündüz uykusunu uymadığı için ancak akşam 23.00'de uyudu, 24.00'de uyandırmaya kıyamadım :-(
Umarım sizin yeni yılınız çok daha güzel ve keyifli gelmiştir.
Bugün yılbaşı soframızdan Fava'nın tarifini vereceğim. Ancak ben bu tarifi internetten bulmuştum çok zaman önce, o zaman blog yazmak aklımda olmadığından nereden bulduğumu da kaydetmemişim. Öncelikle tarif sahibinden çook çook özür diliyorum, ismini yayınlayamadığım için, ancak tarifini görüp de tanır ise bana mail atarsa ismini ve sitesini buraya ekleyeceğim.

2 su bardağı kuru bakla
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet limon
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet dereotu
Süslemek için yeşil zeytin

Bakla akşamdan ayıklanıp yıkayıp, bol ılık suyla ıslatıyoruz. Ertesi gün soğanları küp küp doğrayıp biraz zeytinyağında hafifçe kavuruyoruz, yanmamasına dikkat ediyoruz. Üzerine süzdüğümüz baklaları ilave ediyoruz. Şeker ve tuzu ilave edip baklaların üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz. Tahta kaşık yardımı ile süzgeçten geçiriyoruz. Tekrar tencereye alıp tuzunu ayarlayıp biraz zeytinyağı ilave ediyoruz. Bir taşım kaynatıp, altını kapatıyoruz. Limon suyunu ve ince kıyılmış dereotunu ilave edip karıştırarak servis tabağına alıyoruz.
Buzdolabında 3-4 saat soğutulduktan sonra kare veya baklava dilimleri gibi kesilir, dereotu ze yeşil zeytin ile süsleyip servis yapılır.

Hiç yorum yok: