Özellikle arkadaşlarımızı davet etmişsek, birkaç çeşit salata ve meze hazırlamayı tercih ediyorum. Hem hafif hem lezzetli hemde çeşit çok olunca önce gözüm doyuyor, sonra karnım... Üstelik hazırlaması pratik ve bazılarını bir gece önceden de yapabilirsiniz... Mesela pancar turşusu, mercimekli kuskus salatası ve patlıcan salatası için patlıcanı bir önceki akşamdan hazırlayabilirsiniz.
Pancak turşusu için gerekenler;
4-5 adet pancar
8-10 diş sarmısak
1 su bardağı kadar sirke, tuz
Pancarları sünger ile (benim limon, portakal kabuğu kullanacağım zaman veya taze patates temizlemek için kullandığım ayrı bir bulaşık süngerim var) iyice temizledikten sonra (kesinlikle bıçakla soymuyorum çünkü haşlandıktan sonra kabukları kolayca soyuluyor) iri parçalara bölüp bir tencereye alıyorum. Üzerini geçecek kadar su ve 1 su bardağı kadar sirke koyup ocakta pişirmeye başlıyorum. Kolay kolay yumuşamıyor, gerçi biraz kıtır olunca yemesi daha keyifli oluyor. Daha çabuk olmasını isterseniz düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz. Kıvamından emin olduğumda ocaktan alıp ılınmasını bekliyorum, pancarların kabuklarını alıp, gözüme büyük görünen parçaları kesip ufaltarak saklayacağım kabın veya kavanozun içine koyup, üzerine ezilmiş veya doğranmış sarmısak ve üzerlerini geçecek kadar sirke koyuyorum. Yaklaşık 24 saat sonunda yenmeye hazır oluyor. En güzel kısmı ise kolay kolay bozulmuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder