Bu hafta sonu eşimin ailesinin yanına gittik. Ayağımın tozuyla babamın (kayınpederim) bahçesinde yetiştirdiği nanelerimi güzelce yıkadım. Yaprak yaprak ayırıp kurumaları için serdim.
Evin içini muhteşem bir nane kokusu kapladı. Nanelerin kokusu burnuma geldikçe aklıma çeşit çeşit yemek fikirleri geliyor. Klasiklerden, her kadının acil durum yemeği Patates yemeği, üzerine ince kıyılmış taze nane ile harika olur.
Birde benim favorim Lapa.,. ama bildiğiniz düz beyaz hasta lapası değil.
1 adet orta boy kuru soğan küp küp doğranıp bir çay kaşığı tuz ilavesiyle yağda çevrilir. (Herkes farklı bir şey söylüyor bu sebeple tuz koyma sırası tamamen size kalmış birşey, fakat ben soğanı birazcık tuzla kavurup kalanını yemeğin suyunu ilave edip, suyuyla biraz kaynadıktan sonra tadına bakarak ilave ediyorum. Böylece tüm malzemelerin tadı özdeşleşmiş oluyor ve tuzu tam kıvamında ilave edebiliyorsunuz.) Üzerine yemeklik doğranmış yeşil biber ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Sizde benim gibi yemekleri kırmızı seviyorsanız bu sırada birazcık da salça ilave edebilirsiniz. Salçayı da çevirip kokusu çıktıktan sonra, yaza has lezzetli 1-2 domates de küp küp doğranıp eklenir. Domateslerin pişmesine yakın yıkanıp süzülmüş 2 su bardağı pilavlık pirinç ilave edilip karıştırılır. Üzerine 1'e 2 ölçüsüyle yani 4 su bardağı su ilave edilir ve pilav gibi pişmesi beklenir. İtalyanların Risotto'suna benzer yumuşak, kıvamlı bir pilav elde edilir. Altını kapattıktan sonra üzerine ince kıyılmış taze nane serpin 5 dk demlendirip servis yapın.
Bu ilave olarak size Büryan tarifi de vereceğim. Pilav kısmı birbirine çok benzese de Tavuk suyunda ve tavuk parçaları eşliğinde pişiriliyor..
Bana baharın geldiğini hissettiren ve inanın beni güneş ve yaz mevsiminin gelişi kadar mutlu eden yemeklerden biridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder