30 Mayıs 2010 Pazar

BÜRYAN

Ben İstanbul doğumlu olmama rağmen, annem Trabzonlu babam ise Arnavut kökenlidir. Bu sebeple evde her iki taraf ait nefis yemekler yapılır. Bugün ben daha önce bahsettiğim ancak İstanbul trafiğinden dolayı işten çıkıp eve erken gidemediğim için babamın mutfağın kontolünü ele alıp yapmış olduğu Büryan'ın tarifini paylaşacağım.
Büryan Arnavutların davet yemeklerindendir. Büryan'ın aslı iri parça dana etinden yapılıyor ama kollesterol kaygısıyla biz tavuk but, kalça ve göğüs eti ile yapıyoruz.
Öncelikle malzemeler;
1 adet ortadan biraz büyük kuru soğan
2 adet domates
1 adet çarliston biber (acı sevenler sivri biber de kullanabilir)
4-6 parça tavuk (but, kalça veya 4'e bölünmüş göğüs kısmı)
2 su bardağı pilavlık pirinç
Sıvı yağ (siz tereyağı da kullanabilirsiniz)
4 su bardağı tavuk suyu (tavuk suyunuz yoksa Tavuk Bulyon'da kullanabilirsiniz)
Tabiki tuz ve taze nane (tazesi evde olmayabilir o zaman tabiki kuru nane)

Yapılışına gelince; bir tavaya biraz sıvı yağ konup küp küp doğranan soğan sık sık çevrilerek kavurulur. Üzerine ince doğranmış biberler ilave edilir. Biberler de kavrulmaya başlayınca ben birazcık domates salçası ilave ediyorum, çünkü henüz domatesler yemeğe renk vermiyor. Salça da kokusunu salınca domatesleri ilave edip domatesler pişene kadar kavrulur.
Ocağın altı kapatılıp 30 cm.lik tepsiye dökülen domatesli sosun üzerine ayıklanıp yıkanmış pirinçler de ilave edilip güzelce birbirlerine yedirilerek  karıştırılır. Tepsiye eşit kalınlıkta yayılıp üzerine taze yada kuru nane serpilir. Ben daha önce fotografını paylaştığım nanelerimde ektim. Üzerine 4 bardak tavuk suyu ilave edilip yine ayıklanıp yıkanmış tavuk parçaları yerleştirilir.
Babam suyunu 4,5 bardak koymuş, önce ocakta tepsinin kapağı kapalı olarak pişirip, pirinçler piştiğinde kapağını açıp tepsiyi ızgarasını yaktığı fırına koydu. Böylece hem pilav suyunu çekti hemde tavukların üzeri kızarmış oldu.
       Tamamen fırında pişirmek için ise, pirinç su oranını 1'e 3 yaparak 6 su bardağı su ilavesiyle ocak yerine alt kısmını açtığınız fırında pişirebilirsiniz. Açıkçası biz birazdaha lapalı sevdiğimizden ve fırında pişirildiğinde pirinçler daha fazla suyunu çektiği için fırında pek pişirmiyoruz.
       Burada resimlerini de yayınlamak isterdim ama ben eve geldiğimde babam çoktan ocağa koymuştu Büryan'ı. Üstelik o kadar açıkmıştık ki resim aklıma gelmeden hemen yemeğe başladık.. Ama sözüm söz bir dahaki Büryanda buraya fotograflarını da ekleyeceğim.
Önemli not: Ocakta pişirecekseniz tavukları önceden haşlamanız faydalı olacaktır.


Fotografları nihayet yayınlayabildim, gecikme için özür dilerim.

Hiç yorum yok: