Ben makarnayı çok severim, hemde her türlüsünü... Makarna salatasından, domateslisine, peynirlisinden, kremalı mantarlı soslusuna (canım dostum Esra'nın muhteşem tarifi ve müthiş sofra zevkiyle) bayılarak yerim. Hatta yıllar önce uydurarak kerevizlisini bile yapmışlığım ve çok da beğenmişliğim vardır. Son dönemde en büyük keyiflerimden biri pratik olması sebebiyle Knorr'un Peynirli Makarna Sosu... Bu sosu paketin üzerindeki tarife göre hazırladıktan sonra içine küçük doğranmış taze soğan, kırmızı pul biber, dereotu veya kuru nane veya kuru fesleğen (her üçüde ayrı ayrı çok güzel bir lezzet veriyor) hatta evde varsa jülyen doğranmış salam ilave ediyorum. Yine evde yoğun lezzetli bir peynir varsa (İzmir Tulumu, Erzincan Tulumu, Maasdam veya Gouda gibi) ondan da ilave ediyorum. Haşlamış olduğum makarnanın üzerinde kendime servis yapıyorum :-)) Çünkü eşim bu kadar karışık şeyleri hiç sevmiyor. Bende onun olmayacağı günlerde kendimi şımartıyorum.
Uzun zamandır evde makarna yapabilir miyim daha doğrusu becerebilir miyim diye düşünüyor, internette makarna hamuru tarifi arıyordum. Birçok sitede var kimisi içine zeytinyağı veya su ilave ediyor. Bende bulduğum bu tariflerden en sık kullanılan malzemelerle makarna yapmaya karar verdim.
2 su bardağı beyaz un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Hepsi bu kadar.. Unu tuzka karıştırıp tezgahın üzerine eledim. Ortasını açıp yumurtayı kırdım. İki parmağımla yumurtayı dağıtıp ortadan başlayarak unla karıştırmaya başladım. Unu yumurtaya yedirerek hamurun kıvamını kontrol ederek devam etmek gerekiyor. Hamur kulak memesi
Makarna kestiğim alet :-) |
kıvanımdan daha sıkı olacak. Hamur toparlandıktan sonra yuvarlayıp strech filme sarıp buz dolabında 1 saat kadar dinlendirdim. Hamuru 2'ye bölüp tezgahta kalan unu kullanarak birinci bezeyi açtım. Nasıl keseceğimi düşünürken, yıllardır annemin muftak malzemeleri arasında duran fakat ne işe yaradığını hiç bilmediğim bir alet aklıma geldi. Onunla hamurumu oldukça düzgün sayılabilecek Fettuchine şekilde kesebildim. Kestiğim Fettuchineleri unladığım tepsiye tek tek ayırarak yerleştirip, ikinci bezeyi açıp kestim. Burada küçük bir uyarı ben çok ince açmışım hamuru birazcık daha kalın 2 mm gigi olabilirmiş. İşte sonuç ;
Tabiki böyle bırakmadım bu güzelim makarnaları, üzerine doğaçlama domates sosu yaptım. Piyazlık doğranmış bir kuru soğanı az yağda çevirmeye başladım. Üzerine domates rendesi ilave ettim, pişmesine yakın çekirdeklerini çıkarıp doğradığım zeytinleri, 1 diş ezilmiş sarmısak, 1-2 damla sirke ekledim. En son biraz kuru nane koyup karıştırıp haşlamış olduğum makarnaların üzerine ilave ettim. Yine bir küçük uyarı makarnanız taze olduğu için fazla haşlamanıza gerek yok, 3-4 dk yeterli olacaktır. Aslında ben haşlanmış makarnayı sosun içine ilave edip 1-2 dk da birlikte pişiririm. Bu makarnanın sosla bütünleşmesini ve daha da
lezzetlenmesini sağlıyor fakat ben görsel açıdan hoş olsun diye bu seferlik makarnanın üzerinde fotoğrafladım. Şimdiden size de afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder