9 Ağustos 2014 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Günün en komik yemeği bu oldu. Bir akşam evvel babam "bak yetiştiremeyeceksiniz, saralım şu dolmaları" diye baskı yapınca akşamın 11'inde oturduk babamla birlikte :-))) koca bir tencere dolma sardık. Sanıyorum 3 kupa pirinçten hazırladı annem içini... Derken ertesi gün cuma akşamı da koyduk ocağa pişirdik. Ben tabii dayanamayıp tadına baktım, çok da güzel olmuştu... Doğum gününü yani cumartesi gününe sadece pastanın birleştirilmesi kalmıştı sabahtan onu yaptım, her şey hazır, sofra hazır, yemekler hazır biz hazırız. Misafirlerimiz geldi yedik içtik her şey güzeldi. Misafirlerimiz gitti sofrayı topladık, servis tabaklarında kalanları daha küçük kaplara aldık, buzdolabına yerleştireceğiz, bir baktık TA TA TA TAAAMMM     koca tencere Zeytinyağlı Yaprak Sarma bize bakıyor  :-S
3 kişi koca tencere sarmayı bitirmemiz 1 haftamızı aldı :-))
İşte bugün o sarmanın tarifini vereceğim :-))
2 su bardağı pirinç
2-3 adet kuru soğan küp küp doğranmış (soğan fazla olunca içi daha yumuşak oluyor)
3 çorba kaşığı çam fıstığı
3 çorba kaşığı kuş üzümü (annem bazen kuş üzümünü az tutup sarı kuru üzüm de ilave eder)
Tuz, karabiber, bol miktarda tarçın ve dolma baharı (yeni bahar), dereotu
Toz şeker
Zeytinyağı

Bizde durum şu, annem yaprak sarma yapacağı zaman içini kavurur, biberden zeytinyağlı yapacağı zaman çiğden yapar ama malzeme aynıdır.
Annem soğanları bir tencerede biraz zeytinyağında çevirip içine yıkanıp süzülmüş pirinçleri ilave ediyor. Pilav yapar gibi biraz kavurup üzerine 2 su bardağı su ilave ediyor (yani normal pilav ölçüsü 1'e 2 iken burada 1'e 1 su koyuyoruz çünkü zaten sarıldıktan sonra yeniden pişecek). Pirinçler suyunu çektikten sonra fakat dibine tutmadan önce altını kapatıyor. İçine fıstık, üzüm, ince kıyılmış dereotu ve baharatları ilave edip güzelce karıştırıyor ve kapağını kapatıp demlenmesi ve sarılabilecek kadar soğumasını bekliyor. Kaynar suda haşlandıktan sonra soğuk suya atılan yaprakları sıkıp bir tabağa alıyor ve sarmaya başlıyoruz. Çoğunluğa göre kalem gibi sarılmalı hatta serçe parmaktan daha kalın olmamalı. Bizde bu durum tam tersi, biz içini bol koyar kalın sararız, sadece yaprak değil içinden de yiyelim dimi :-))


Hiç yorum yok: