26 Ağustos 2010 Perşembe

SÜT KARAMELİ (Nam-ı diğer Dulce De Leche)

Evvet, bende süt karameli yaptım... Hatta ben bile(!) süt karameli yaptım  :-))   Bloglarda gezinirken birkaç blogger arkadaşımın süt karameli yaptıklarını hatta inanılmaz lezzette olduğunu okuyorum, haliyle benim meraklı bünyem "deneliyim" çığlıkları atmaya başlıyordu birkaç gündür... Nihayet bugün, denemeye karar verdim ancak kilo sorunumu küçültmeye çalıştığımdan ve eşimin tatlı sevmemesinden dolayı az miktarda yapacaktım. Nitekim 1/2 kg. pastörize süt, 1/2 su bardağı şeker ve yine 1/2 çay kaşığı karbonat ile çalışmalara başladım. İlk 20 dk. son derece umut kırıcıydı, hatta karbonatı erken mi ekledim, yoksa karbonat fazla mı geldi diye paniklerken birkaç dk. sonra sütün renginin krem rengine dönmesi umutlerımı yeniden yeşertti. Yalnız itiraf etmeliyim ki tam karamel haline gelene kadar çok kötü kokuyor, ama karamel halini aldıktan sonra ki kokusu inanın baş döndürücü... Bazı bloglarda süt kaynarken 1 tane vanilya konulması tavsiye ediliyordu. Son anda aklıma geldi ve evde vanilyam olmadığından Şekerli Vanilin ilave ettim. Benim sütüm az olduğundan sanırım 45 dk.-1 saat gibi bir sürede karamelim hazırdı, hatta sanırım ben biraz fazla pişirdim çünkü Nutella kıvamında oldu. Ama yine de tadı çok güzel herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Yerken de aklınızdan süt karameli ile neler yapabileceğinize dair yüzlerce fikir uçuşacak emin olun...

Hiç yorum yok: