19 Temmuz 2010 Pazartesi

HAYDİ VİŞNE LİKÖRÜ YAPALIM...

Aslında vişnelerimle ilgileneli 10 gün kadar oluyor ama fotograf eklemek istediğimden biraz beklettim. Ancak baktım ki ben fotograflarla olan sorunumu çözemeyeceğim, bari vişne mevsimi bitmeden yazısını yayınlayayım, resimleri sonra eklerim dedim.
Geçen hafta sonu, daha önce almış olduğum 5,600 gr. vişnenin yaklaşık 3 kg. kadarı daha önceki yazında belirttiğim Uçan Martı'dan almış olduğum tarif ile hazırladım. Farklı olarak ben karanfil ve tarçınımı en baştan vişneler ve şekerle birlikte ilave ettim.
Vişneleri saplarıyla birlikte yıkadıktan sonra üzerlerinde kalan sudan iyice arındırmak için birazda masa üzerine gazete kağıdı ve üzerine tülbent serip iyice kurumalarını bekledim. Ondan sonra saplarını ayıklayıp kavanoza bir sıra vişne bir sıra şeker şeklinde yerleştirdim. Sonra da balkonda güneş alan bir yere yerleştirdim. 2 ay güneşlenecekler, şekerleri şimdiden eridi bile..
250 gr. vişneden ise birkaç sitede rastladığım tarife yakın malzemelerle likör denemesi yaptım. Onun tarifi ise;
1 kg. Vişne
500 gr. toz şeker
4-5 adet kakule
göz kararı muskat rendesi
4-5 adet karanfil
1 çubuk tarçın.
Bu tarife 1 gr. amber ekleyen de var, muskat kullanmayan da.. Ben aslında vişne tadını almak istediğim ancak bu tarifde nasıl olur acaba diye merak ettiğim için denemeye karar verdim. Bakalım 1,5 ay kadar sonra size kokusundan bahsederim.
Bu arada vişne likörünün bence en önemli püf noktası şekerini ayarlamak... Meyve suyu tadında, alkolü daha hafif olsun derseniz şekerini 750 gr. yada 1 kg. kullanabilirsiniz, yok likör içtiğimi anlayayım birazcık sert olsun derseniz o zaman şekerinin 500 gr. olması size iyi gelecektir.
Fotograflarını ise en kısa zamanda yayınlayacağım.
Geç oldu ama işte likörlerimin şişelenmiş hali...   Büyük kavanoz yukarıda behsettiğim tarifle hazırlandı, yanındaki ilk şişe yine aynı tarifle hazırlandı fakat vişnelerin saplarını 3-4 cm. uzunluğunda bırakarak tepelerini kestim. Buradaki amaç servis yaparken likör kadehlerine birer tane saplarıyla vişne koyarak sunumu zenginleştirmek. Ek olarak içlerine birer tane saplı vişne ve likör koyarak çikolata yapmayı denemek istiyorum.   Aradaki küçük kavanoz da ikinci tarifle hazırlanan likörüm. Onu da çok merak ediyorum. Mavi kapta olan vişneler ise diğerlerine oranla biraz daha ezilmiş, hafif geçmiş vişneler onlardan  da vişne suyu yapacağım.

Hiç yorum yok: