29 Haziran 2010 Salı

PATLICANLI BÖREK

Yaz gelince bende bir patlıcan sevgisi başlıyor anlatamam... Eşim sebzeden hoşlanmadığı fakat benim zorumla yediği için arada onu da mutlu edecek şekilde sebze sunuyorum kendisine, yoksa aç kalacak adam  :-)

Malzemeler:
3 adet irice patlıcan
1 adet irice kuru soğan
2 adet yeşil biber (ben çarliston doğradım, sivri biber doğrarsanız büyüklüğüne göre adedini fazlalaştırabiliriniz)
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası (1/2 kaşık domates salçası ve 1/2 kaşık da biber salçası da koyabilirsiniz)
4 adet yufka
1/2 paket margarin
Biraz sıvıyağ
Tuz, karabiber, pul biber

Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğradım. Biraz tuzla ovup 10 dk. kadar (acı suyu çıksın diye) beklettim. Bunu döküp patlıcanları hafifçe suyla çalkalayıp onu da döküyorum. Tekrar su koyup 15-20 dk. da bu suda bekletiyorum.
Tavaya (ben birşeyler kavuracağım zaman vok tava kullanmayı tercih ediyorum hem daha az yağ gerekiyor hemde karıştırırken ve pişerken etrafa sıçramıyor) biraz yağ alıp üzerine küp doğranmış soğanları atıyorum. Soğanlar biraz yumuşayınca küçük doğranmış biberleri de ilave edip biraz kavuruyorum. Sonra salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavuruyorum. Üzerine önce suyunu iyice sıktığım patlıcanları ilave edip biraz çeviriyorum. Sonra da küp doğranmış domatesleri ilave ediyorum. (İster sadece domates, isterseniz de sadece salça ilave edebilirsiniz) biraz çevirip kapağını kapatıyorum. Ara ara kontrol ederek pişmelerini sağlıyorum. Patlıcanların pişme durumuna balğı olarak biracık su da ilave edebilirsiniz. Sadece salça koyarsanız kontrollü olmak şartıyla mutlaka su ilave etmelisiniz. Bu aşamada bir küçük sütlük içinde margarini yakmadan eritiyorum. İçine 1/2 bardak su ilave edip kenara alıyorum. Pişen patlıcanlarında altını kapatıp ılınmaya bırakıyorum.
Yufkalardan birini tezgaha yayıyorum. Su ilave edip şöyle bir karıştırdığım yağdan kaşıkla yufkanın üzerine 2-3 kaşık kadar gezdiriyorum. Sonra kenarlarını içe doğru katlayıp açarak yufkanın her yanının yağlanmasını sağlıyorum (siz kaşığın tersi veya yumurta fırçası yada kendinizce kolay bir yolla da yapabilirsiniz). Akabinde yufkanın karşılıklı iki kenarını ortaya doğru katlıyorum. Sonrada diğer iki kenarını yine ortaya doğru katlayıp kare şekli elde ediyorum.

Kareyi 4'e bölüp ortalarına pişirdiğim patlıcanlardan koyup 4 kenarını ortaya doğru katlayıp zarf şeklinde kapatıyorum. Katlanma yeri alta gelecek şekilde tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyorum. Olmazsa olmazım çörekotu serpip önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum. Siz üzerlerine susam yada haşhaş da serpebilirsiniz, hatta çörekotu ve susam birlikte de serpilebilir, o da güzel bir lezzet veriyor.






İşteeee sonuç... sadece benim eşim gibi sebze yemeyen beyler değil herkes bayılacak, garantilidir...

Hiç yorum yok: