24 Nisan 2013 Çarşamba

BEZELYELİ KARNIBAHAR GRATEN YADA OGRATEN

Annemler yazlığa gitmeye aniden karar verince evde kalan sebzeleri tüketmek de bana düştü. Eşimin sebzeyle arasının olmaması işimi de iyice zorlaştırdı haliyle. Ufak bir karnıbaharın yarısını buharda haşlayıp pane harcına bulayarak kızartmak suretiyle kalan yarısını da aşağıda uydurduğum tarif ile tükettim. Uyduruk ama hiç de fena olmadı :-))
Size malzemeleri tam olarak yazacağım, benim yaptığım yarım tarifti ..
1 adet orta boy karnıbahar
2 su bardağı bezelye
200 gr. kıyma
1 adet soğan
1 adet çarliston biber
2 adet domates veya 1 çorba kaşığı salça (biber ve domates karışık da kullanabilirsiniz)
Kaşar peyniri rendesi
Ben hazır beşamel sos tozu kullandım. Siz evde yapmak isterseniz internette arayın diyeceğim çünkü denenmiş bir tarifim maalesef yok bu sebeple tavsiye de edemiyorum.
Karnıbahar Graten
Karnıbahar Ograten

Karnıbaharı küçük çiçeklerine ayırıp yıkıyorum, buharda haşlıyorum. Bir tavada biraz zeytinyağı ısıtıp, yemeklik doğradığım soğanı tavaya alıyorum. Biraz çevirip ince doğranmış biberi ilave ediyorum. Salçayı da ilave edip kokusu çıkana kadar çeviriyorum. Ben yazdan dondurmuş olduğumuz bezelyelerden kullandığımdan önce tavada biraz çevirdim sonra su ilavesiyle yumuşayana kadar pişirdim. Siz konserve kullanırsanız sadece biraz salçaya bulanması için çevirmeniz yeterli olacaktır. Bezelyelerim piştikten sonra hazır beşamel sosu tozunu tarifine göre süt ilavesiyle pişirdim. Burada küçük bir tüyo vermek isterim, beşamel sosa daha önce denemediyseniz 1/2 çay kaşığı kadar, tadını biliyorsanız daha da fazla olabilir, Muskat diğer deyişle Küçük Hindistan Cevizi rendesi katın, gerçekten çok yakışıyor. Beşamel sos pişerken ısıya dayanıklı cam kapta karnıbaharları ve bezelyeleri karıştırıyorum. Üzerine tuz ve karabiber serpiyorum. Beşamel sosu da üzerine yayıp rendelenmiş kaşar peyniri serpiyorum. Ben eski ve taze kaşar peynirini yarı yarıya karıştırıp kullandım, ama siz sadece taze kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok: